Haluatko ilmaisen Päivä elämässä -kuvauksen?

Dokumentaarieen kuvaukseen erikoistuneena rakastan aitoja hetkiä. Mitäs ne sellaiset ovat? Minulle ne ovat tilanteita joissa kuvattava ei juurikaan kiinnitä huomiota kuvaajaan, tai ei ole ollenkaan tietoinen tulevansa kuvatuksi. Tätä kutsutaan myös candid-kuvaukseksi.

Kuinka monta kertaa olet ollut vaikka sukulaisten juhlissa, ja kääntäessäsi kamerasi jotakuta kohti, on kuulunut kommentti kuin tykin suusta: "Älä viitsi!" tai "Älä ota kuvaa kun ei minusta oikein saa hyvää...". Tai jos olet ottanut kuvan, on voinut kuvattavalle tulla ei-niin-edustava "peura etuvaloissa -ilme".

Me taidamme monta kertaa jännittää kameroita.

Olen vuosien varrella huomannut että useimmiten parhaat ja edustavimmat kuvat tulevat kun kuvattava ei huomaa kuvaajaa. Näistä kuvista tulee luonnollisia ja aitoja. Näissä kuvissa kukaan ei väännä väkinäistä hymyä tai yritä poseerata. Ihminen on kuvattavana parhaimmillaan "omana itsenään".

Olen koonnut alle muutaman aidon tilannekuvan omasta pienestä pojastani. Nämä ovat kuvia jotka ovat minulle rakkaita. Vauvahan nyt ei osaa edes esittää, mutta isommat lapset osaavat jo, aikuisista puhumattakaan. :)

Mutta nyt siitä Päivä elämässä -kuvauksesta. Olen jo pitkään halunnut tehdä dokumentaarisen perhekuvauksen missä voidaan esimerkiksi lähteä arkisissa asusteissa leikkipuistoon ulkoilemaan lapsen kanssa tms. Kuvaajana olisin mukana kulkemassa ja tallentaisin hetkiä sivummalta. Siinä touhutessa kamerakin jo pian unohtuisi ja näin saataisiin kasaan sarja aitoja tilannekuvia.

Miksi teen tämän ilmaiseksi? Koska tämä on eräänlainen uuden konseptin kokeilu ja haluan tietää kuinka hyvin se toimii.

Tällaisessa kuvauksessa ei ole kyse esim. siitä että lapsi nököttää keinussa äidin vilkuttaessa kuvaajan takaa lällättäen niin että lapsi saadaan nauramaan. Jos lasta ei naurata, hän ei naura. Jos häntä itkettää, hän itkee. Kaikki kuvataan mahdollisimman aitona - sellaisenaan. Tämä on tyyli jota käytän hääkuvauksessa ja kaikissa muissakin tapahtumakuvauksissani. En tietenkään sano että enempi järjestetyssä ja suunnitellussa kuvauksessa olisi mitään vikaa. Hyviä kuviahan niissäkin saa, mutta itselle dokumentaarinen lähestyminen antaa enempi vapautta ja mahdollisuutta luovuuteen.

Päivä elämässä -kuvaus voi olla vaikka arkinen aamu kotona, leikkihetki ulkona, kävely metsässä jne. Se voi olla myös muutakin kuin perhe/lapsikuvaus. Voin dokumentoida vain laiskanrennon sunnuntaisi tai arkisen aamusi. Tapoja on monenlaisia.

Kiinnostuitko? Jos sanot kyllä, otapa yhteyttä niin katsotaan mitä saataisiin aikaiseksi!

Jos monikin perhe haluaa koekaniiniksi, joudun vain valitsemaan yhden perheen.

Teen kuvauksen ensisijaisesti Pieksämäen alueella.