Mongolian maaseutu osa 2

Kun saavuimme Mongoliaan syyskuussa, en odottanut jostain syystä kylmiä ilmoja. Kylmäähän siellä kuitenkin oli. Majoituimme kuitenkin lämpimästi jurtassa mikä oli kuulemma tavanomaisia jurttia parempi. Sellaiset jurtat missä paikalliset majoittuivat, olivat täynnä kärpäsiä ja kaikenlaisia lihoja saattoi roikkua katosta. Turistijurtta oli siis hyvä juttu, sillä se tuntui kuitenkin kokemuksena aidolta.

Hommaa pyörittävä pariskunta oli ystävällistä väkeä. Mongolialainen mies oli nainut norjalaisen emännän ja he sitten pyörittivät liiketoimia yhdessä. Pieneen jurttakylään ei otettu kahdeksaa vierailijaa enempää, mikä on mielestäni järkevä juttu. Sen ansiosta vierailija saa olla rauhassa ja kokemus pysyy enemmän aitona. Vierailu ei tuntunut missään kohtaa tavanomaiselta turistitouhulta. Eli mahtava mesta!

Toisena päivänä teimme upean ratsastusreissun ylös vuorille. Oppaanamme toimi lahjakas nuori mongolialainen mies joka tunsi villihevoset kuin omat taskunsa. Oli huikeaa ratsastaa korkealla vuoristossa, metsissä ja tasangoilla. Tuli ihan Lord of the Rings -fiilikset pintaan. Sokerina pohjalla oli vielä laukkaaminen villihevosella. Joskus pentuna olin ollut hevosen kyydissä turvallisesti kun ohjaaja sitä talutti. Nyt iskin kantapääni hevosen kylkiin ja vauhtia piisasi niin että oikeastaan pelotti. Suomessa kyseinen touhu ei olisi tullut kuuloonkaan, laittaa nyt ensikertalainen laukkaamaan villihevosella! Mielettömän siisti kokemus!

Vierailumme aikana näin ensimmäistä kertaa elämässäni kunnolla Linnunradan. Illalla saimme nauttia mainiosta jurttasaunasta ja kun ulkona kävi vilvottumassa, Linnunrata näkyi kristallinkirkkaana tähtitaivaalla. Henkeäsalpaava näky!

Jos siis käyt Mongoliassa, suosittelen käymään Dream Adventuresilla. Ei ole mitä tahansa turistikrääsää. Jos osaat asennoitua rennosti, niin siinä on paikka sulle!

Kaikki valokuvat on muuten otettu Fujifilmin erinomaisella X100T-kameralla jonka Fujifilm Nordic ystävällisesti lainasi minulle reissuun. Kerron kamerasta ja kokemuksistani vielä lisää toisessa postauksessa!