RUUSUKKO

rosary.png

Ruusukkorukousnauhassa rukoushelmet on jaoteltu yhden ison rukoushelmen ja kymmenen pienen ryhmiin. Ruusukkorukouksessa tarkoituksena on rukoilla ääneen tai mielessään lausuen valitsemiaan rukouslauseita ja samalla mietiskellä Jeesuksen elämän keskeisiä salaisuuksia tai muita valitsemiaan rukousteemoja. On myös hyvä tapa muistaa samalla kirkon, maailman ja lähimmäisten tarpeita. Siksi voidaan jokaisen salaisuuden tai rukousteeman kohdalle lisätä jokin esirukousaihe. Tässä rukousnauhassa eri värit johdattavat muistamaan kirkon lähetystyötä.

Perinteinen tapa rukoilla ruusukkoa on kehittynyt katolisessa kirkossa vuosisatojen aikana. Kuitenkin rukousnauhaa voi käyttää ekumeenisesti ja soveltaa omien rukoustapojen mukaan niin kuin haluaa. Tärkeintä on, että rukousnauha auttaa sinua pyhittämään hetkisen rukoukselle ja Jumalalle elämän kiireiden keskellä. Käytät rukousnauhaa sitten istuessa, maatessa, kävellessä, matkatessa… Tähän lappuseen on koottu muutamia ohjeita rukousnauhan käyttöön. Olkoon ne iloksi ja hyödyksi. Voit vapaasti soveltaa niitä ja keksiä itse lisää.

RUKOUSTEEMOJA

Kymmenikköjen kohdalla voi mietiskellä salaisuuksia. Salaisuuksia voi mietiskellä lukemalla kohta Raamatusta tai vain muistella ja ihmetellä mielessään kertomusta. Ruusukkorukouksessa perinteiset salaisuudet ovat liittyneet Jeesuksen elämään. Salaisuuksina voi olla myös muita rukousteemoja mm. Jeesuksen ”Minä olen” sanonnat:

  1. ”Minä olen elämän leipä. Joka tulee minun luokseni, ei koskaan ole nälissään, ja joka uskoo minuun, ei enää koskaan ole janoissaan.” (Joh.6:35.)

  2. ”Minä olen hyvä paimen. Minä tunnen lampaani ja ne tuntevat minut.” (Joh.10:14)

  3. "Minä olen lampaiden portti. Se, joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi vapaasti tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen." (Joh. 10:6,9)

  4. ”Minä olen ylösnousemus ja elämä. Joka uskoo minuun, saa elää, vaikka kuoleekin, eikä yksikään joka elää ja uskoo minuun, ikinä kuole.” (Joh.11:25-26)

  5. ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muutoin kuin minun kauttani.” (Joh.14:6)

Iloiset salaisuudet (maanantaisin ja lauantaisin)

  1. Enkeli Gabriel tuo ilosanoman Neitsyt Marialle. (Luuk. 1:26-27)

  2. Maria vierailee Elisabetin luona. (Luuk. 1:39-42)

  3. Jeesus syntyy. (Luuk. 2:1-7)

  4. Jeesus omistetaan Jumalalle. (Luuk. 2:21-24)

  5. Jeesus löydetään temppelistä. (Luuk. 2:41-47)

Murheelliset salaisuudet (tiistaisin ja perjantaisin)

  1. Jeesuksen kuolemantuska Getsemanessa. (Matt. 26:36-39)

  2. Jeesusta ruoskitaan. (Joh. 19:1-3)

  3. Jeesus kruunataan orjantappuroilla. (Matt. 27:27-29)

  4. Jeesus kantaa ristiään. (Mark. 15:21-22)

Kunniakkaat salaisuudet (keskiviikkoisin ja sunnuntaisin)

  1. Jeesus nousee kuolleista. (Luuk. 24:1-6)

  2. Jeesus astuu ylös taivaaseen. (Mark. 16:19)

  3. Jeesus lähettää Pyhän Hengen. (Apt. 2:1-4)

  4. Neitsyt Maria otetaan taivaaseen. (Luuk. 1:48-49)

  5. Neitsyt Maria kruunataan taivaassa. (Apt. 12:1)

Valoisat salaisuudest (torstaisin)

  1. Jeesuksen kaste Jordan-virrassa. (Matt. 3:16-17)

  2. Jeesuksen ilmoittaa itsensä Kaanan häissä. (Joh. 2:1-5)

  3. Jumalan valtakunnan julistaminen ja kutsu kääntymykseen. (Mark. 1:15)

  4. Jeesuksen kirkastuminen. (Matt. 17:1-2)

  5. Jeesus asettaa eukaristian. (Matt. 26:26)

Ruusukon rukoileminen

ruusukko.png

Aloitus

  1. Krusifiksin tai pelkän ristin kohdalla tehdään ristinmerkki ja sanotaan:

    Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Aamen.

    Tämän jälkeen lausutaan apostolinen uskontunnustus:

    Minä uskon Jumalaan, Isään, Kaikkivaltiaaseen, taivaan ja maan Luojaan, ja Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainoaan Poikaan, meidän Herraamme, joka sikisi Pyhästä Hengestä, syntyi Neitsyt Mariasta, kärsi Pontius Pilatuksen aikana, ristiinnaulittiin, kuoli ja haudattiin, astui alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista, astui ylös taivaisiin, istuu Jumalan, Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolella ja on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Ja Pyhään Henkeen, pyhän yhteisen seurakunnan, pyhäin yhteyden, syntien anteeksiantamisen, ruumiin ylösnousemisen ja iankaikkisen elämän. Aamen.

  2. Ensimmäisen ison tai erillisen helmen kohdalla sanotaan Isä meidän -rukous:

    Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon sinun nimesi. Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille anteeksi velkamme, niin kuin mekin annamme anteeksi velallisillemme. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta. Aamen.

  3. Kolmen seuraavan pienemmän helmen kohdalla sanotaan:

    Terve Maria –rukous Terve Maria, armoitettu, Herra sinun kanssasi. Siunattu sinä naisten joukossa ja siunattu kohtusi hedelmä Jeesus. (Pyhä Maria Jumalanäiti, rukoile puolestani nyt ja kuolemani hetkellä.) Aamen.

    Jeesuksen sydämen rukous Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä. tai joku muu rukous esim. Pyhä Jumala, pyhä väkevä, pyhä kuolematon armahda meitä. Uskon lisääntymiseksi, toivon vahvistumiseksi ja rakkauden syttymiseksi: (Uskon lisääntymiseksi) Terve Maria… (Toivon vahvistumiseksi) Terve Maria … (Rakkauden syttymiseksi) Terve Maria …

  4. Tämän jälkeen sanotaan

    Kunnia isälle: Kunnia Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle, niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, iankaikkisesta iankaikkiseen
    .

Kymmeniköt eli dekadit Dekadit koostuvat seuraavista osista:

(5, 9-12) Ison tai erillisen helmen kohdalla mainitaan ensin yksi ruusukon salaisuus, mahdollinen esirukousaihe ja sanotaan Isä meidän.

(6) Seuraavien kymmenien helmen kohdalla sanotaan Terve Maria/tai muu 7)

Lopuksi sanotaan Kunnia Isälle Lopuksi Viiden dekadin (tai kaikkien salaisuuksien) jälkeen (13) lausutaan tai lauletaan loppusiunaus, loppurukous, virsi tms. Esimerkki loppurukouksesta: Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus olkoon meidän /minun kanssamme/ni nyt ja aina. Aamen.